Slimme omgeving voor slimme mensen

Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en BeSense starten een living lab

30 april 2019

Het klooster de Mariënberg in Den Bosch is al sinds 1488 actief maar huisvest sinds december 2016 geen zusters meer, maar het aanstormende Data Science talent van Nederland en daarbuiten. De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en BeSense zijn een samenwerking gestart in de vorm van een living lab.

Aan de slag met BeSense data

In het living lab werken professoren en studenten met data uit BeSense. In verschillende zalen verspreid door het pand zijn comfortsensoren en aanwezigheidssensoren geplaatst. Deze meten of er personen aanwezig zijn en wat de temperatuur, CO₂-concentratie, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en geluidsintensiteit zijn. Door studenten met hun ‘eigen’ data te laten werken in projecten en vakken kunnen we nieuwe inzichten verkrijgen die ook weer ingezet kunnen worden bij klanten.

De eerste resultaten: het effect van de aanwezigheid van mensen op comfortwaarden

Het eerste onderzoek is vorige week afgerond. Dit onderzoek had als doel om de ervaring van gebouwgebruikers en metingen van sensoren met elkaar te verenigen. Om dit te doen is er een vergelijking gemaakt tussen de objectieve metingen van BeSense en subjectieve metingen van het energieniveau van de aanwezige studenten.

De data uit het onderzoek toont goed aan wat het effect van de aanwezigheid van mensen op de comfortwaarden zijn. Zo is de aanwezigheid van mensen duidelijk af te lezen uit de rappe stijging en daling van CO₂ in de zalen. In onderstaande figuur wordt dit weergegeven. Ook zijn er een aantal zalen gevonden die regelmatig boven de 1200 ppm (parts per million) CO₂ uitkomen, wat kan leiden tot slechtere concentratie.

Living Lab van BeSense is springlevend

De samenwerking van JADS en BeSense heeft enthousiasme losgemaakt bij studenten en professoren en er worden plannen gemaakt voor nieuwe onderzoeken. Om nog meer relevante resultaten uit de data te vergaren, zal eerst meer subjectieve data verzameld moeten worden. Het Living Lab van BeSense is dus springlevend.

Download onze whitepaper over Comfort

Pleun Retera

Pleun Retera

Adviseur

pretera@heijmans.nl
+31 (0)6 81 36 08 25

Probeer BeSense 3 maanden

Zien is geloven. Daarom kun je BeSense 90 dagen testen. Na een kennismaking installeren we binnen 1 dag de demo-kit met 10 BeThere sensoren, een gateway en een BeComfort sensor. Bekijk zelf real-time alle data en na 4 weken bespreken we de eerste resultaten. Zit jouw organisatie in Nederland of België? Vraag ‘m aan en we nemen snel contact met je op!

Lees hier wat je moet weten als je een demo-kit aanvraagt