Vind de optimale bureau-opstelling door ons slimme algoritme

Eenvoudig, duidelijk én inzetbaar zonder sensoren

1 juni 2020

Kantoorgebouwen gaan naar een blijvend lagere bezetting, verwachten kantoorinrichters. Daar komt het een en ander bij kijken. Facility managers zijn momenteel dan ook erg druk met het bepalen van hoe hun panden gebruikt kunnen worden in de nieuwe 1,5 metersamenleving. Om dit proces eenvoudiger te kunnen doorlopen, heeft het data team van Heijmans voor BeSense een slim algoritme ontwikkeld. Hiermee kan relatief snel, eenvoudig en in één oogopslag worden gezien wat de optimale bureau-opstelling in het kantoorpand is. Wat dit algoritme precies inhoudt en hoe het bij jouw gebouw kan helpen? Dat leggen we hieronder uit.

Wat is het precies?

Bij de 1,5 metersamenleving hoort natuurlijk een kantoor met 1,5 meterwerkplekken. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk horen we nog vaak dat het lastig kan zijn om een optimale bureauopstelling te realiseren. Men wil de beschikbare vierkante meters optimaal gebruiken én een veilige werkplek bieden. Hiervoor is niet alleen de afstand tot de bureaus in hetzelfde ‘blok’ relevant, maar ook de afstand tot werkplekken in andere blokken. Zo kan een vuistregel als het hanteren van twee werkplekken per blok van vier bureaus een suboptimale indeling opleveren, of zelfs resulteren in situaties waarbij de 1,5 meter afstand niet wordt gewaarborgd. Tot nog toe zien we dat bedrijven veelal handmatig te werk gaan bij het opmeten van de ruimtes. Dat kan makkelijker, dacht het data team van Heijmans. Zij hebben inmiddels een slim algoritme ontwikkeld, waarmee je direct inzicht hebt in de optimale bureau-opstelling van het pand. Het mooie hiervan? We hebben hier enkel een plattegrond voor nodig. Het hebben van sensoren is dus geen pre.

Hoe gaat het zich ontwikkelen?

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: “Wat is dan de optimale opstelling?” Om dat te berekenen kijken we naar de huidige opstelling en bepalen we de afstand tussen de bureaus. Bij grote kantoren zijn er heel veel verschillende opstellingen mogelijk. Het kost veel tijd en energie om handmatig de beste uit te zoeken. Door middel van het algoritme kunnen we met één druk op de knop de optimale opstelling adviseren. Mochten er voorafgaand aan de coronacrisis al sensoren aanwezig zijn geweest in het pand, kunnen we zelfs rekening houden met de eerdere bezetting en benutting van ruimtes.

In de toekomst gaan we dit doorontwikkelen. Zo willen we het mogelijk maken dat er ook inzicht wordt gegeven in de bezetting van de gerealiseerde 1,5 meter-opstelling. Door te kijken welke bureaus bezet zijn (d.m.v. sensoren) kan er automatisch worden bepaald op welke plekken te vaak dicht bij elkaar wordt gewerkt. Met deze informatie kan er op die plekken meer aandacht worden besteed aan het naleven van de maatregelen. Uiteraard is dit volledig anoniem.

BeSafe: verder dan enkel de 1,5 meterwerkplek

Het algoritme ondersteunt onze nieuwe dienst BeSafe, die nog verder gaat dan enkel het bewaren van de anderhalve meter. Samen met Heijmans en CSU Cleaning Services hebben we de handen ineen geslagen om een integrale oplossing te bieden voor een veilige werkomgeving, met naast het faciliteren van voldoende afstand aandacht voor een gezond binnenklimaat, goede hygiënemaatregelen en slimme benutting van gebouwen. Hiermee geven we werknemers het vertrouwen dat een werkplek beschikbaar, veilig én schoon is. Meer hierover lees je op onze BeSafe-pagina.

BeSense

BeSense

+31 73 543 73 73
info@besense.nl

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.