Philips Stadion

Het gebruik van een stadion kent pieken en dalen. Hoe intensief wordt het Philips Stadion eigenlijk gebruikt? En wat betekent dat voor de schoonmaak? Peter Fossen, directielid bij PSV, wil met BeSense antwoord krijgen op deze vragen.

Klantverhaal

PSV streeft ernaar om het meest innovatieve stadion van Nederland te worden. Peter: “Het toepassen van innovaties is bij ons niet vreemd. Zo werd het Philips Stadion als eerste eredivisiestadion in Nederland van dynamische LED veldverlichting voorzien. Een toonaangevende innovatie die een hele nieuwe dimensie toevoegt aan de beleving in het stadion. Ook werd hier als eerste club in Nederland speciale verlichting toegepast om de grasmat in topconditie te houden. Nu zijn we ook de eerste club in Nederland die met de innovatieve sensortechniek BeSense aan de slag gaat.”

Anders dan een standaard kantoor

De intensiteit van het gebruik is bij een stadion heel anders dan in een normale kantooromgeving. In het Philips Stadion komen gemiddeld om de twee weken zo’n 35.000 supporters naar een voetbalwedstrijd kijken. “Op dat soort momenten worden ook onze Business Rooms veel intensiever gebruikt. Zo zit ik zelf met mijn kantoor in zo’n ruimte die voorafgaand aan een voetbalwedstrijd wordt omgetoverd tot Business Room voor twaalf gasten. Zo proberen wij efficiënter met ons ruimtegebruik om te gaan. Er zijn ook bedrijven die hun Business Room dagelijks gebruiken, andere alleen voor meetings. Er is dus veel diversiteit in gebruik. Met BeSense willen we meer inzicht krijgen hoe intensief dat gebruik is en wat dat betekent voor onze schoonmaak.”

- Een van de Business Rooms in het Philips Stadion.
- Een van de Business Rooms in het Philips Stadion.

Schoonmaak-app

“De kwaliteit van schoonmaken is voor ons en voor onze gasten heel belangrijk. Wij moeten er altijd voor zorgen dat de ruimtes pico bello in orde zijn. We werken nu nog met schoonmaaklijsten en controlerondes. Met BeSense hebben we nu een hulpmiddel om de schoonmaak efficiënter te maken. Ruimtes die niet benut zijn geweest, hoeven ook niet schoongemaakt te worden. Met de data uit de sensoren wordt op de schoonmaak-app automatisch de schoonmaakroute bepaald. Daarnaast kunnen onze schoonmakers met de app op eenvoudige wijze meldingen maken als er bijvoorbeeld iets kapot is.”

"We werken nu nog met schoonmaaklijsten en controlerondes. Met BeSense hebben we nu een hulpmiddel om de schoonmaak efficiënter te maken."

– Peter Fossen

“Misschien is de uitkomst over een paar maanden dat onze schoonmakers hun beschikbare tijd efficiënter gaan besteden of extra werkzaamheden gaan uitvoeren waar op dat moment behoefte aan is. Gaan we misschien wel gradaties aanbrengen in type schoonmaak? Dat willen we de komende maanden samen met CSU testen.”

- De sensoren van BeSense geven inzicht in de bezetting en benutting van diverse ruimtes in het Philips stadion.
- De sensoren van BeSense geven inzicht in de bezetting en benutting van diverse ruimtes in het Philips stadion.

Comfortabel werken

“BeSense moet de kernprocessen van ons facilitair bedrijf gaan verbeteren. Naast schoonmaak kijken we ook naar de bezetting en benutting van onze werkplekken op kantoor, de Business Rooms, de toiletten en de conferentiezalen. Verder meten we ook het comfort in een aantal ruimtes. Wij willen dat onze medewerkers in een fijne, gezonde werkomgeving werken. Luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en een behaaglijke temperatuur zijn daarbij essentieel. We gaan kijken wat de resultaten uit BeSense kunnen bijdragen aan het welzijn van onze medewerkers.”

Innovatief ondernemerschap

“Heijmans en CSU zijn van oudsher al sponsors van PSV en hebben net als wij toepasbare innovatie hoog in het vaandel staan. Dat is ook de aanleiding geweest om hier te starten met BeSense. Wij willen daaraan meewerken en zo bijdragen aan de innovatieve slagkracht van onze sponsors en daarmee ook aantonen dat PSV innovatief ondernemerschap nastreeft. Daar stellen wij ons stadion graag voor open.”

“De sensoren hangen hier nog maar net en CSU gaat vanaf februari actief met de schoonmaak-app aan de slag. Het is voor ons nog lastig in te schatten wat de resultaten exact gaan opleveren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat onze sponsors Heijmans en CSU met veelbelovende resultaten zullen komen.”

Peter Fossen

Directielid PSV

BeSense

BeSense

+31 73 543 73 73
info@besense.nl

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.