Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Van twee kantoorlocaties naar één compact gebouw. Voor Paul Rijsdam, facilitair coördinator bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, was het een uitdagend huisvestingsvraagstuk. Hoe pakken de gemaakte keuzes uit? Werkt het nieuwe concept en wordt de beschikbare ruimte optimaal bezet en benut? BeSense geeft inzicht.

Klantverhaal

De verdiepingen van het hoofdkantoor van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn ruim opgezet met flexibele werkplekken. Het kantoor in Houten is met meer dan 250 medewerkers drukbezet, maar de werkomgeving straalt rust uit. Tussen de werkplekken door zijn vergaderruimtes gecreëerd. Paul: “Er wordt hier veel overlegd, dus de wens was om dat goed te faciliteren. Soms zie je ook dat vergaderruimtes worden gebruikt om gezamenlijk aan een project te werken. Om inzicht te krijgen hoe de vergaderruimtes benut worden, hebben we in al deze ruimtes sensoren van BeSense opgehangen. Door continu te monitoren zien we dat de vergaderruimtes veel gebruikt worden. Maar we zien ook regelmatig ‘no shows’. Dan blijft de ruimte dus een paar uur per dag onbenut. Dat moeten we gaan verbeteren, want het is gewoon volle bak hier.”

Bij een aantal werkplekken wordt ook de bezetting en benutting gemeten, maar dat is nog in de opstartfase. “Maar zoals je hier ziet komen mensen binnen, hangen hun jas over de stoel en gaan in overleg. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, want zo hou je een werkplek bezet. Ben je langer dan een kwartier van je plek? Dan zou je het bureau eigenlijk vrij moeten maken voor een andere collega. Het wordt hier steeds drukker, dus we moeten met z’n allen beseffen dat we de ruimte zo efficiënt mogelijk moeten gaan gebruiken. Gedrag op een positieve manier beïnvloeden kost veel tijd.”

We stoppen even bij de werkkamer van de dijkgraaf, de voorzitter van HDSR. “Onze dijkgraaf is geen 40 uur per week aanwezig op kantoor. Daarom hebben we deze werkplek zo ingericht dat je er ook kunt vergaderen. Zo maken we optimaal gebruik van de ruimte. Met behulp van de sensoren hebben we nu inzichtelijk dat dit goed werkt. Maar het is ook goed om te zien dat de bezetting van deze ruimte nóg beter kan.”

BeSense geeft niet alleen inzicht in de bezetting en de benutting. Ook het comfort wordt gemeten. In de algemene ruimtes wordt onder meer de temperatuur, luchtvochtigheid en de zuurstof in de ruimte gemeten. “Zo krijgen we inzicht of medewerkers onder de juiste omstandigheden kunnen werken. Bij een bepaalde bezetting kunnen we nu het interne klimaat al beter afstellen op de behoefte. Automatisch gaat nog niet, want BeSense is niet gekoppeld aan onze installaties.”

Is monitoren en analyseren voldoende? “Nee, dat niet. Het geeft inzicht, maar het is nu ook zaak dat we alle resultaten uit de data gaan omzetten in concrete acties. We willen ons gebouw slimmer maken. Koppelen aan applicaties voor medewerkers om vergaderruimtes te reserveren of om een locker vast te leggen. Hoe handig zou het zijn als mensen voor aankomst al kunnen zien waar er een werkplek vrij is? Ook de koppeling met onze klimaatregeling kan beter. Registreert de sensor tien mensen in een vergaderzaal? Dan is het handig als er automatisch meer zuurstof naar deze ruimte gaat. Alles in één systeem, dat is mijn ideaalplaatje. Maar we moeten ook realistisch zijn. Zoiets gaat stap voor stap.”

Paul Rijsdam

Facilitair coördinator HDSR

paul.rijsdam@hdsr.nl

Pleun Retera

Sales

pleun@besense.nl
+31 (0)6 81 36 08 25

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.