Doelgericht schoonmaken met sensoren

'Dit is de toekomst!'

20 juni 2019

Sensoren en apps hebben grote invloed op het werk van de schoonmaker. Ze maken het werk niet alleen efficiënter maar vooral ook leuker. De BeClean app geeft inzicht in ruimtes waar wel of niet schoongemaakt moet worden. Wat betekent dit voor de schoonmaakmedewerker? Een kijkje in de praktijk.

“Eerst deed ik elke dag dezelfde ronde en kon ik niet doorgeven of een ruimte was schoongemaakt. Nu kan ik dat met een vinkje netjes aangeven in de app. Kijk”, laat Laila op haar tablet zien, “deze ruimtes heb ik vanmorgen al schoongemaakt.”

Optimale schoonmaakroute

Laila werkt bij schoonmaakbedrijf CSU en houdt op het hoofdkantoor in Uden de tweede verdieping – achttien ruimtes en nog een aantal algemene en vergaderruimtes – netjes. Alle ruimtes zijn voorzien van BeSense sensoren. Deze verzamelen data die handige inzichten geven, waaronder de bezetting en benutting per ruimte. Sinds een jaar werkt Laila met de BeClean app. ’s Ochtends opent ze deze app en start haar route door het gebouw. Via haar tablet ziet ze wat de vervuilingsgraad van de ruimtes is.

“Ik vind de BeClean app heel fijn werken en kan zo mijn tijd en taken beter indelen.”

De app laat ook zien welke activiteit uitgevoerd moet worden: stofzuigen, het afnemen van stof of eventueel overslaan bijvoorbeeld. Daardoor kan Laila efficiënter en sneller schoonmaken, alleen op de plekken waar dat nodig is. Zo houdt ze tijd over om gastvrijheid taken op te pakken. “Dat vind ik prettig”, beaamt Laila. “Soms vragen ze of ik kopjes of kannen kan brengen. Dat doe ik graag, want je bent toch verantwoordelijk voor je afdeling hè.”

Beter plannen

De app registreert precies hoelang de schoonmaker bezig is om een bepaalde ruimte schoon te maken. Is de ruimte schoongemaakt, dan geeft Laila dat aan met een vinkje op het scherm van haar tablet. Wanneer ze merkt dat er iets kapot is, mist of niet naar behoren werkt, kan ze dit direct via een melding doorgeven. Eventueel zelfs met een foto bij de tekst. “Dat werkt heel makkelijk. Ook als een zone bezet is, zie ik dat. En zodra de ruimte vrijkomt, zie ik dat in de app en kan ik ‘m gaan schoonmaken. Ideaal!”

Data over de duur van de route, de daadwerkelijke vervuiling en de meldingen worden allemaal opgeslagen, zodat hier op gestuurd kan worden. Schoonmakers kunnen ook via de app aangeven hoe ze een bepaalde ruimte aantreffen. Geven de sensoren bijvoorbeeld aan dat een ruimte schoon is en ervaart de schoonmaker dat anders, kan hier feedback op worden gegeven.

De toekomst

Laila is erg te spreken over het schoonmaken op basis van sensoren en zou juist nog wel meer mogelijkheden in de app willen. “Bijvoorbeeld voor mijn extra taken als bekers halen en prullenbakken legen. Als ik deze werkzaamheden af zou kunnen vinken in de app, hoef ik ze niet door te geven aan mijn aanspreekpunt in het gebouw.”

Vandaag rondt ze haar route nog even af met een paar vinkjes en krijgt ze een 10 van het systeem. “Dit is de toekomst. Makkelijker en simpeler.” Morgenvroeg begint ze weer om 7.00 uur, en haar eerste handeling? Het openen van de BeClean app.

 

Download onze gratis whitepaper over Schoonmaakbeheer

Pleun Retera

Pleun Retera

Adviseur

pleun@besense.nl
+31 (0)6 81 36 08 25

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.