Bezettingsgraad scan en sensoring: waarom het ook samen kan gaan

BeSense en Arrangegroup slaan handen ineen.

14 februari 2020

BeSense en Arrangegroup hebben de handen ineen geslagen. Samen? Jazeker! Beiden partijen zijn actief op het gebied van het meten van de bezettingsgraad en de werkplekactiviteit in kantooromgevingen, maar ieder heeft een unieke manier van aanpak. Graag leggen wij je samen uit waarom een fysieke bezettingsgraad scan en sensoring niet tegenover elkaar staan, maar ook juist een mooie aanvulling op elkaar kunnen zijn.

Bezettingsgraad scan

Misschien heb je ervaring met een fysieke bezettingsgraad scan. Mogelijk heb je hem als facility manager ingezet om feitelijk in kaart te brengen hoe het gesteld is met de daadwerkelijke bezetting en benutting van de werkplekken. Had je te maken met klachten over het huisvestings- en/ of werkplekbeleid? Stond je voor een uitdaging op het gebied van inkrimping of uitbreiding van het aantal vierkante meters? Of vroeg je je af of de werkplekken voldoende ondersteuning boden aan de uitgevoerde activiteiten? Misschien heb je de afgelopen tijd een bezettingsgraad scan ondergaan en liep er iemand gedurende een paar weken ieder uur over de afdeling. Wees niet bang: deze meting is absoluut niet bedoeld om te checken of je hard aan het werk was. Deze onderzoeker noteerde per werkplek of hij al dan niet bezet was en hoe hij werd gebruikt.

Sensoring

Het is dinsdagmorgen 10.00 uur. Een groep collega’s heeft een onverwachte meeting en zoekt een vrije ruimte. Tevergeefs, want alles zit vol. Jij als facilitair manager krijgt vervolgens alle klachten over je heen. Herkenbaar? BeSense geeft je actueel inzicht in de bezetting van een gebouw en combineert reserveringsdata met de daadwerkelijke bezetting. Vervolgens gaan we samen op zoek naar oplossingen om het gebruik te optimaliseren. Zo kun je afspraken maken met je medewerkers over de dagen waarop ze vergaderen, of over de voorwaarden van het reserveren van vergaderzalen.

Naast een tekort aan vergaderzalen, zijn te weinig werkplekken ook een vaakgehoord probleem. Een voor de hand liggende oplossing is het creëren van extra werkplekken. Maar wat als het anders kan? BeSense meet continu de daadwerkelijke bezetting en benutting van een pand. Vaak blijkt dat werkplekken bijvoorbeeld uren bezet worden gehouden door iemand die de hele dag in vergadering zit. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden om actief te sturen op werkplekgebruik. De aanschaf van extra werkplekken blijkt dan vaak niet nodig. Toch weer 5 tot 10 werkplekken van gemiddeld €3.000 per werkplek bespaard.

Hoe we dat doen? De BeSense aanwezigheidssensoren meten anoniem of er in een bepaalde ruimte wel of geen mensen aanwezig zijn. Op deze manier krijg je inzicht in hoe ruimtes gebruikt worden en of het gebouw optimaal benut wordt. Anders inrichten betekent misschien wel efficiënter werken en slimmer gebruik maken van je gebouw!

Versus of met elkaar?

Wat ons betreft absoluut met elkaar! Een fysieke bezettingsgraad scan van Arrangegroup biedt een eerste inzicht en geeft je handvatten om op basis van feiten in gesprek te gaan met jouw stakeholders. In de basis resulteert dit vaak al in een aantal mooie quick-wins. Bewustwording van het gebruik van de werkplekken laat gebouwgebruikers vaak al met een andere bril naar activiteiten en werkplekken kijken. Een goede vervolgstap? Met sensoring van BeSense krijg je continu inzicht in de benutting en bezetting van je gebouw. Zo kan er direct ingegrepen worden wanneer er sprake is van over- of onderbezetting. Efficiëntie pur sang.

Wil je meer weten over de andere diensten van BeSense of over de Bezettingsgraad scan van Arrange Consultancy? Check dan onze pagina Zo werkt BeSense of  ga naar de website van Arrangegroup.

Pleun Retera

Pleun Retera

Adviseur

pleun@besense.nl
+31 (0)6 81 36 08 25

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.