Drie vragen aan Linda Janssen van Het Noordbrabants Museum

Looproutes en drukte in het museum monitoren met BeSense

8 mei 2020

Ieder gebouw is anders. Groot of klein, nieuwbouw of monumentaal, vaste indeling of flexplekken. Stel je voor dat je bij al deze panden precies kan meten welke ruimtes over- of onderbezet zijn. Dat je inzicht hebt in hoe je gebouw wordt gebruikt. Het is mogelijk. Zo meten we sinds een geruime tijd bij Het Noordbrabants Museum wat de drukke en minder drukke plekken in het museum zijn. Dit doen we door met sensoren de looproutes van bezoekers te monitoren. We spraken Linda Janssen, adjunct-directeur van Het Noordbrabants Museum, over de ervaringen met BeSense.

1. Vanuit welke beweegredenen zijn jullie gestart met BeSense?

“De laatste jaren zijn we enorm gegroeid in bezoekersaantallen. We groeiden in een aantal jaren van 140.000 bezoekers naar 250.000 bezoekers per jaar, vertelt Linda. Deze groei is natuurlijk geweldig en is ook iets waar Het Noordbrabants Museum voortdurend naar streeft. Deze groei heeft echter ook gevolgen voor ons gebouw. De grote aantallen zorgen voor problemen op drukbezochte plekken zoals de toiletten, maar ook op punten waar bezoekersstromen zich kruisen. Vanuit logistiek perspectief is het dan ook belangrijk dat we enerzijds de doorstroom van bezoekers optimaliseren en anderzijds de bezoekers beter spreiden over ons gebouw. Om dit te realiseren is een aantal vragen belangrijk. Waar en wanneer zijn er opstoppingen? Welke zalen en welke museumstukken worden goed bezocht? Wanneer is het druk bij de garderobe, toiletten en MuseumBrasserie? Om antwoord op dit soort vragen te verkrijgen, kwamen we terecht bij de Jheronimus Academy of Data Science, waar we in contact werden gebracht met BeSense en het datascience team van Heijmans. Ik was al snel overtuigd dat de verkregen data van BeSense een mooie ondersteuning zou zijn bij het vinden van een oplossing voor ons probleem.”

2. Op wat voor manier worden de data ingezet?

“De data van BeSense ondersteunen de oplossingen die we in gedachten hadden voor aanpassingen aan ons gebouw. Aan de hand van de sensoren zien we waar de knelpunten liggen. Deze inzichten zijn overigens niet alleen behulpzaam bij aanpassingen aan het gebouw, maar ook bij keuzes die we maken bij het ontwerpen van tentoonstellingen. Voor iedere tentoonstelling maken we een nieuw ontwerp. Sinds kort kunnen we bij het maken van zo’n ontwerp rekening houden met inzichten uit de data. Zo bleek uit de eerste set data dat een grote leestafel bij de expositie ‘Van Goghs intimi’ weinig werd gebruikt, waarna we besloten deze ruimte bij een nieuw ontwerp anders in te richten. Zo zie je dat data je kunnen helpen bij het maken van keuzes.”

3. Welke mogelijkheden zie je nog meer met BeSense?

“De sensoren van BeSense en de inzichten die daaruit worden verkregen vind ik interessant. We staan bij Het Noordbrabants Museum te trappelen om eventuele nieuwe ontwikkelingen omtrent de BeSense-sensoren toe te passen. Op dit moment meten we of er iemand in een ruimte aanwezig is. Wanneer blijkt dat vrijwel altijd iemand in een ruimte aanwezig is, kun je er vanuit gaan dat het druk is. Dan rest alleen nog de vraag of het dan om 20 of 100 mensen gaat. In de wandelgangen heb ik vernomen dat op dit vlak technische ontwikkelingen in gang zijn gezet, wat mij op de korte termijn een goede sprong voorwaarts lijkt. Dit zou namelijk hele waardevolle data kunnen opleveren.

Op de lange termijn? Dan zou het me mooi lijken om de sensoren te kunnen koppelen aan devices van bezoekers. Hierdoor kunnen zij op eenvoudige wijze verdiepende en wellicht ook gepersonaliseerde informatie ontvangen over bijvoorbeeld het schilderij waar ze op dat moment voor staan. Of wanneer ze rechts afslaan, ze een interessante tentoonstelling binnengaan. Technisch gezien en qua privacy is dat wellicht ingewikkeld, maar wél interessant om over na te denken. Met data is namelijk, ook voor musea, veel meer mogelijk dan je misschien zou denken.”

 

Download onze whitepaper Bezetting & Benutting

Pleun Retera

Pleun Retera

Sales

pleun@besense.nl
+31 (0)6 81 36 08 25

Better BeSafe! Ontdek het met de gratis Demo

Zien is geloven. Daarom kun je BeSafe gratis en vrijblijvend testen. Een inlog brengt je in de omgeving, waar je de smart building app uitgebreid ontdekt en ervaart. We laten je desgewenst in een online call eerst zien hoe de Demo werkt. Nieuwsgierig? Vraag ‘m aan door je gegevens in te vullen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.